Vrijwilligerswerk

Ruim 15 jaar behandel ik op vrijwillige basis brandwondenpatiënten in Nederland, Duitsland en België. Het is mijn passie om zoveel mogelijk mensen die brandwonden hebben opgelopen te behandelen om de pijn weg te nemen en de wonden snel te laten genezen.

Stichting HoPe (www.stichtingHoPe.org ) heeft mij gevraagd om naar Peru te komen om mijn behandelingen te geven in een brandwondencentrum in het Hospital Regional del Cusco. Stichting HoPe biedt al 20 jaar hulp aan de brandwondenafdeling in het ziekenhuis in Cuzco en dit is een van de vele projecten die stichting HoPe ondersteunt.

Gedurende mijn leven ben ik veel verschillende soorten brandwondenpatiënten tegengekomen, die ik heb kunnen voorzien met mijn hulp. Echter heb ik nog nooit een soortgelijke situatie meegemaakt als de situatie in het ziekenhuis in Cuzco. De status waarin de brandwond patiënten in het ziekenhuis in Cuzco verkeerde was zo desastreus en hartverscheurend, dat ik niet anders kon dan mij 100% in te zetten om de situatie te verbeteren. Wegens een tekort en gebrek aan primaire medicatie waaronder pijnstilling, goede en voldoende crème op de brandwonden enz, waren deze brandwondenpatiënten onderworpen aan een lijdensweg. Dit is voor ons bijna niet voor te stellen. Met mijn behandelingen heb ik ontzettend veel voor de patiënten kunnen betekenen.

Naast mijn behandelingen gericht op pijnstilling en snelle wondgenezing heb ik mij samen met stichting HoPe ingezet om andere problemen, die we in het brandwondencentrum tegenkwamen, op te lossen zoals medische scholing en wondverzorging. Mede dankzij het Maasstad ziekenhuis in Rotterdam is er veel steun gekomen om de belangrijkste problemen in het ziekenhuis in Cuzco op te lossen.

Nadat artsen mijn resultaten hebben gezien werd ik uitgenodigd om mijn behandelingen voort te zetten in ziekenhuizen in Lima. Ik ben weer naar Peru gereisd en heb oa gewerkt in Instituto De Salud del Nino San Borja en het Childrens Hospital in Brena. Ook daar heb ik prachtig werk kunnen verrichten. Artsen, verpleegkundigen en vooral de patiënten zijn mij zeer dankbaar. Momenteel wordt mij verzocht om zo snel mogelijk terug te keren om meer mensen te kunnen voorzien van mijn behandelingen. Omdat er te kort is aan donorhuid is mij gevraagd om te helpen met het opzetten van een donorhuid bank in Peru. Dit proces is nog in ontwikkeling.

Op deze website zal ik al mijn ervaringen delen zodat u op de hoogte blijft over de ontwikkelingen, en de resultaten.

Ik ben zeer dankbaar dat ik dit werk mag en kan doen. Hoewel ik 100% gemotiveerd ben om dit werk voort te zetten, is het voor mij onmogelijk om mij volledig in te zetten zonder enig inkomen. Daarom vraag ik aan mijn patiënten, mits ze tevreden zijn over mijn behandeling, een vrijwillige financiële bijdrage te leveren. Een bijdrage van 25 euro zou passend zijn om mijn werk in ontwikkelingslanden te kunnen blijven voortzetten. De patiënten in ontwikkelingslanden kunnen hiermee worden voorzien van pijnstilling, zeer snelle wondgenezing en verbetering van het welzijn.

Natuurlijk is iedere vrijwillige donatie ontzettend welkom.

Mocht u meer informatie willen over mijn vrijwilligerswerk wil ik u graag te woord staan. Op verzoek geef ik ook presentaties.

Behandelingen in Peru – Cuzco

In Cuzco was het een ziekenhuis waar de allerarmsten mensen werden geholpen.

Er bleek gebrek aan alles te zijn. Geen pijnmedicatie, weinig of geen middelen, weinig kennis, artsen die niet of nauwelijks aanwezig waren, operaties die niet of te laat werden uitgevoerd, en er is geen nazorg.  Het personeel dat er was werkten zeer hard maar met gebrek aan alles en met zeer ernstige verbranden patiënten was dit een hele opgaaf.

Gelukkig kon ik mijn behandelingen volop geven en het personeel en de vele patiënten waren zeer dankbaar.

Mijn hart is diep geraakt door mijn ervaringen en de schrijnende situatie die ik ben tegengekomen, de lieve bevolking en de vele verbandingen die daar plaatsvinden. Het merendeel zijn het kinderen die zich verbranden met alle gevolgen van dien. Er is nog zoveel hulp nodig.

Behandelingen in Peru – Lima

In Lima heb ik in drie ziekenhuizen mogen werken en werd ik uitgenodigd en begeleid door dokter V.Rodriquez,  een zeer vooraanstaand brandwonden specialist is in Peru.

Ook in Lima zijn het meestal kinderen die zich verbranden. Ik heb hier oa gewerkt in een speciaal brandwondencentrum voor kinderen in San Borja. Op sommige dagen gaf ik wel 40 behandelingen. Ik heb zeer ernstige situaties meegemaakt en gezien. Maar gelukkig is de medische zorg in Lima beter geregeld dan in Cuzco.

Ondanks de betere medische zorg heb ik veel werk mogen verrichten en staan de artsen en verpleegkundigen volledig open voor mijn manier van behandelen en werken graag complementair. De medische staf was zeer onder de indruk van mijn werk en resultaten. En heeft mij gevraagd om zo snel mogelijk terug te komen.

Videomateriaal van mijn behandelingen in Peru

Mijn naam is Ana Lucía. Ik werk hier in de afdeling brandwonden met de patiënten dankzij de steun van de Stichting “HoPe”.

Vandaag hebben we een vrijwilligster, Claudia ontvangen. Eigenlijk is ze hier al een week en ze geeft therapie in pijnverlichting. Voor mij is dit nodig en belangrijk, ik heb het resultaat gezien.

Veel van de patiënten die we in deze dagen aan het behandelen zijn, zijn tevreden en dankbaar met dit werk, omdat het hen veel heeft geholpen om de pijn te verlichten. Vooral de pijn als ze in bad gaan, omdat zij erg verbrand zijn en het heeft grotendeels hun pijn verlicht. Nu wil deze patiënt dat deze behandeling van baden doorgaat om zijn pijn te verlichten. Patiënten die naar deze verbandwisselruimte gaan en er uitkomen zeggen ook dat deze behandelingen hen ook veel heeft geholpen. Ik heb aan de patiënten gevraagd of deze therapie hen helpt. Ze zeggen allemaal van wel, dat het wel heeft geholpen. Dat de pijn minder is geworden, maar ook de zwellingen en ik zou willen dat ze deze therapie blijven krijgen tijdens het baden en de verbandwisseling.

Patiënt: Gisteren ben ik naar binnen gegaan en de vrijwilligster heeft haar werk met mij gedaan, een therapie. Ik heb me daarna verlicht gevoeld en ze hebben me ook gemakkelijk genezen, tot nu toe heb ik geen pijn gevoeld.

Verpleegster: Wil u dat de vrijwilligster blijft doorwerken met u?

Patiënt: Tuurlijk, heel graag wil ik dat ze met mij door blijft werken.

Verpleegster: Morgen gaat hij naar de verbandwisselruimte, ook in bad.

Patiënt: Ja. Ik wil dat ze mij door blijven helpen om morgen mee in de verbandwisselruimte te kunnen.

Verpleegster: Hartelijk bedankt!

Vrijwilligster: Hartelijk bedankt!